Wat regelt mijn werkgever bij arbeidsongeschiktheid?
Je werkgever is verplicht om sociale lasten te betalen. Dat geeft jou recht op een uitkering als je ziek wordt. Meer dan dat is hij niet verplicht te regelen. Wel kan er per cao, per werkgever of per werknemer nog meer worden geregeld. Dat zijn de WGA-hiaatverzekering en de WIA-excedentverzekering. Op je loonstrook of werkgeversverklaring staat of je die verzekering hebt. Maar voordat we kunnen uitleggen wat die verzekeringen doen, moeten we uitleggen welke problemen je kan hebben met je inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
Wat is het WGA-gat?
Als je langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, wordt je meestal ontslagen en krijg je hopelijk een uitkering van het UWV. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijg je in eerste instantie 70% van je oude loon, maar daarna vaak een stuk minder. Als je niet helemaal arbeidsongeschikt bent, kan je namelijk nog werken. Om te zorgen dat je dat ook echt gaat doen, is je uitkering lager als je niet werkt, dan als je wel werkt. Het verschil tussen de 70% van je laatste loon en je uitkering, heet het WGA-gat of het WGA-hiaat.
Dit is een WGA-hiaat verzekering
Heeft jouw werkgever een WGA-hiaatverzekering afgesloten? Dan betaalt de verzekeraar het verschil tussen 70% van je laatste loon en je daadwerkelijke uitkering, tot je AOW-leeftijd. Maar de WGA-hiaatverzekering is er in twee soorten: basis en uitgebreid. De basis betaalt niet helemaal tot aan die 70%, maar slechts een klein gedeelte. Vaak is dit nog steeds niet genoeg om van te leven zoals voorheen. Alleen de uitgebreide variant vult echt aan tot 70%.
Dit is een WIA-excedentverzekering
Mensen met een hoger inkomen (rond de 60.000 euro per jaar) hebben nog een extra probleem. Het UWV heeft namelijk een bovengrens gesteld aan de uitkeringen. Verdien jij meer dan die bovengrens? Dan krijg je over alles boven die grens geen uitkering van het UWV en óók niets van de WGA-hiaatverzekering.
Voorbeeld
Eline verdient 90.000 euro per jaar als zij eind 2022 arbeidsongeschikt wordt. Haar uitkering is echter geen 70% van 90.000 euro (63.000 euro) . De bovengrens is namelijk 59.706 euro. Zij krijgt daarom maar een uitkering van 70% van 59.706 (41.795 euro). Haar maximale uitkering is dan 46% van haar laatste loon.
Om dit op te lossen bestaat de WIA-excedentverzekering. Deze verzekering vult jouw inkomen aan tot een bepaald percentage van je loon. Vaak rond de 70 tot 80%. Jij en je werkgever betalen meestal allebei een deel van deze verzekering.
Zelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
Zoals je uit het bovenstaande misschien zelf ook al had opgemaakt, hou je dus zelden tot nooit meer over dan 70% van je laatste loon. Voor veel mensen is 70% van hun laatste loon helaas niet genoeg om nog rond te komen en al helemaal niet om te blijven leven zoals je nu leeft. Daarom biedt Credit Life verzekeringen op maat aan. Heeft jouw werkgever niets voor jou geregeld of alleen WGA basis? Vraag dan je adviseur om de inkomensgarantie van Credit Life. Je bepaalt dan zelf met hoeveel procent van jouw loon je uitkomt bij arbeidsongeschiktheid? Heeft hij een WGA-uitgebreid of WIA-excendentverzekering voor jou geregeld? Dan is de Woonlastenverzekering een goede oplossing om bij arbeidsongeschiktheid nog steeds meer dan 70% van je loon over te houden. Vraag je adviseur naar de beste oplossing voor jouw situatie.