Wat is een WGA-hiaatverzekering?
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, vraagt je adviseur je of je werkgever een WGA-hiaatverzekering heeft. Maar waarom vraagt hij dat en wat is zo’n verzekering eigenlijk? In dit artikel leggen we het je uit.
Alle Nederlandse werkgever zijn verplicht om namens jou sociale lasten af te dragen. Dat geld wordt gebruikt om de verschillende uitkeringen die Nederland heeft te financieren. Zo kan jouw eventuele Ziektewet- of WGA-uitkering ook worden betaald. Meer dan dat is hij niet verplicht te doen.
Maar dat mag wel. En dat is waar de WGA-hiaatverzekering om te hoek komt kijken. Een werkgever kan voor jou namelijk een verzekering afsluiten die er voor zorgt dat je na 2 jaar ziekte maandelijks meer overhoudt dan alleen je WGA-uitkering. Maar voordat we kunnen uitleggen hoe zo’n verzekering werkt, moeten we uitleggen welke problemen je kan hebben met je inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
Wat is het WGA-gat?
Als je langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent krijg je (meestal) een uitkering van het UWV. Die is meestal 70% van je oude loon. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan loop je tegen een probleem aan. Veel mensen denken namelijk dat ze sowieso 70% van hun oude loon krijgen als ze arbeidsongeschikt worden. Maar de regels zijn streng als je niet helemaal arbeidsongeschikt bent. Je kan dan namelijk nog gedeeltelijk wél werken. Om te zorgen dat je dat ook echt doet, is je uitkering lager als je niet werkt, dan als je wel werkt. Ook als je geen geschikte baan kan vinden.
Dat verschil tussen de 70% van je laatste loon en je werkelijke uitkering, heet het WGA-gat of het WGA-hiaat.
Dit is een WGA-hiaat verzekering
Om te zorgen dat jij dit probleem niet hebt, kan je werkgever een verzekering voor je afsluiten. Dat is een WGA-hiaatverzekering. Word je arbeidsongeschikt en krijg je minder dan 70% van je laatste loon? Dan betaalt de verzekeraar een tijdlang het verschil tussen 70% van je laatste loon en je daadwerkelijke uitkering. Soms doet de verzekeraar dat tot je AOW-leeftijd. Maar het kan ook korter zijn, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. De WGA-hiaatverzekering is er in twee soorten: basis en uitgebreid. De basis betaalt niet helemaal tot aan die 70%, maar slechts een klein gedeelte. Vaak is dit nog steeds niet genoeg om van te leven zoals voorheen. Alleen de uitgebreide variant vult echt aan tot 70%.
Hoe weet ik of ik een WGA-hiaatverzekering heb?
Veel mensen hebben een WGA-hiaatverzekering zonder dat ze dat zelf weten. Het is daarom belangrijk om even de tijd te nemen om te onderzoeken of jij zo’n verzekering hebt. Als je goed kijkt, zie je op je loonstrookje misschien dat er een bedrag van je brutoloon wordt afgetrokken met als naam ‘WGA-hiaatverzekering’. Als je werkgever deze kosten op zich neemt, kan je in je arbeidsovereenkomst, cao of personeelsgids soms ook meer hier over vinden. Kom je er helemaal niet uit? Dan kan je om een werkgeversverklaring vragen. Deze heeft vanaf pagina 2 een verklaring ‘Aanvullende voorzieningen arbeidsongeschiktheid werkgever’. Onder vraag 3a vind je of je een WGA-hiaatverzekering hebt.
Waarom willen wij dit weten?
Een van onze verzekeringen (Inkomensgarantie) kan óók aanvullen tot 70% t/m 100% van je laatste loon. Heb jij een WGA-hiaatverzekering Uitgebreid? Dan zou je voor het gedeelte onder de 70% dubbel verzekerd zijn. Dat is natuurlijk zonde en Credit Life wil niet dat je je over verzekert. Daarom vragen we altijd of je al een WGA-hiaatverzekering Uitgebreid hebt. In dat geval kan je namelijk beter een andere verzekering afsluiten. De meeste adviseurs raden dan de Woonlastenverzekering aan. Die verzekering keert een vast bedrag uit voor je woonlasten en voorkomt dat je je over verzekert. Je adviseur kan je er meer over vertellen.