< terug naar overzichtBarbara Hofland-Echter -

Inkomensgarantie met WW-dekking

Inkomensgarantie met WW-dekking

Credit Life verzekeringen

Ruud, wil je om te beginnen eens uitleggen wat Inkomensgarantie is?

“Zeker. Maar om dat goed te doen, moet ik eerst iets anders uitleggen. Er zijn namelijk in het leven van huiseigenaren 3 grote risico’s die er voor kunnen zorgen dat iemand zijn of haar hypotheek niet meer kan betalen: overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Om nabestaanden niet met een hypotheekschuld op te zadelen, sluiten de meeste mensen een overlijdensrisicoverzekering af bij ons. Om te zorgen dat ze in hun huis kunnen blijven wonen bij arbeidsongeschiktheid hebben we de Inkomensgarantieverzekering of de Woonlastenverzekering. Deze twee verzekeringen zijn de totaaloplossingen die Credit Life heeft om er voor te zorgen dat onze klanten comfortabel kunnen blijven wonen, zelfs als zij niet meer (volledig) kunnen werken. Maar de Inkomensgarantie had nog geen oplossing voor werkloosheid, terwijl de Woonlastenverzekering dat wel had. Wilde je Inkomensgarantie én een dekking bij werkloosheid, dan moest je een extra verzekering afsluiten. Dat wilden we graag anders doen.“

Directielid Ruud Kerkstra

Maar hoe werkt dat nu dan?

“De Inkomensgarantieverzekering werkt heel simpel: de klant berekent samen met zijn hypotheekadviseur hoeveel geld hij elke maand nodig heeft om te kunnen leven zoals hij wil. Daarbij neemt hij samen met zijn adviseur door welke scenario’s hij zelf kan opvangen en waar een verzekering bij nodig is. Wij garanderen vervolgens met onze verzekering dat de klant exact dat bedrag op zijn rekening krijgt. Als hij of zij minder krijgt van het UWV, betaalt Credit Life het verschil.”

Dus ook bij werkloosheid?

“Ja. Tenminste, als de klant dat wil. Want werkloosheid is één van de scenario’s die de klant met zijn adviseur doorneemt. Het belangrijke verschil met vroeger is dat er eerst nog een combinatie moest worden gemaakt tussen de Inkomensgarantie en de Woonlastenverzekering. Maar Het verschil met de Inkomensgarantie is alleen dat deze verzekering alleen de hypotheek betaalt en dus niet een bepaald inkomen garandeert. Het is dan ook heel logisch dat adviseurs regelmatig aan ons vroegen of we die dekking bij werkloosheid niet ook wilden toevoegen aan de Inkomensgarantie. Daarom zijn we begin dit jaar om de tekentafel gaan zitten om te bekijken of dat kon. En het is gelukt.”

Voor wie is deze verzekering bedoeld?

“De Inkomensgarantieverzekering is er voor iedereen in loondienst voor wie hun werkgever niets of bijna niets heeft geregeld als aanvulling op het Nederlandse sociale stelsel van uitkeringen. Dat vangnet is voor de meeste mensen niet genoeg om bij arbeidsongeschiktheid nog te kunnen leven zoals zij willen. Zij zouden dan hun huis gedwongen moeten verkopen. Er is daarnaast een grote groep mensen die ook in de knoei raken als zij hun baan verliezen en in de WW komen. De realiteit is nou eenmaal dat de combinatie van de huidige huizenmarkt met de torenhoge inflatie betekent dat 70% van het laatste loon soms direct al financiële problemen oplevert. Een hypotheekadviseur kan heel netjes in kaart brengen of dat voor iemand geldt. En hij kan nu dus ook meteen een oplossing aandragen.”

Dus niet iedereen heeft WW-dekking nodig?

“Nee hoor. Er zijn bijvoorbeeld mensen die genoeg spaargeld hebben om zelf het tekort tijdelijk mee op te lossen. Of wiens partner best eventjes wat meer kan gaan werken als dat zou moeten. Het is aan de adviseur om duidelijk te maken hoe groot het risico is en een advies uit te brengen over verzekeringsproducten die dat risico verkleinen. Maar uiteindelijk is het aan de klant. Daarbij moet ik wel zeggen dat er ook mensen zijn die liever hun kop in het zand steken. Zij zeggen bijvoorbeeld in hun hypotheekgesprek de risico’s ‘te accepteren’. Maar eigenlijk hopen ze vooral dat het ze niet overkomt. Die mensen hebben eigenlijk wel een verzekering nodig. Het doet me altijd een beetje verdriet als ik hoor in wat voor nare situaties die mensen, vaak geheel buiten hun eigen schuld, terecht kunnen komen.

Wat zijn de reacties tot nu toe op deze toevoeging?

“Heel positief. De telefoon van onze accountmanagers heeft de afgelopen dagen roodgloeiend gestaan met allerlei vragen en in MyCreditLife zien we ook dat er veel belangstelling is. Voor ons is het vooral heel fijn om te zien dat adviseurs écht de meerwaarde zien in een partnerschap met een verzekeraar waar alles gewoon onder één dak zit: medische acceptatie, administratie én risicodragerschap. Dit mooie succes laat zien wat voor geweldige dingen er gebeuren als je de tijd neemt om te luisteren naar adviseurs en daar ook meteen op kan doorpakken.”

De Inkomensgarantie met WW-dekking is per direct af te sluiten in alle geüpdatete adviespakketten en staat nu klaar in het volledige aanvraagportaal MyCreditLife.