Ik ben ziek, hoe zit het met mijn inkomsten?
Op het moment dat een werknemer zich ziekmeldt bij zijn werkgever, beginnen er een aantal procedures te lopen. Zo is de werkgever bijvoorbeeld verplicht om het UWV te melden dat je ziek bent en wordt er van de werknemer verwacht dat hij probeert zo snel mogelijk weer beter te worden en te gaan werken. Om te zorgen dat iedereen zich netjes aan de regels houdt, heeft het financiële gevolgen als je dat niet doet.
De basis: loondoorbetaling
Het is in Nederland niet toegestaan om iemand die ziekgemeld is minder dan 70% van zijn loon te betalen. Meer mag wel, maar er is een maximum aan verbonden. In de eerste 2 jaar dat je ziek bent, mag je namelijk nooit meer dan gemiddeld 85% van je loon overhouden. In de praktijk zie je vaak dat mensen het eerste jaar 100% van hun loon krijgen en het tweede jaar 70%. Maar het komt ook voor dat de werkgever direct al 85% betaalt of in jaar 1 al alleen het minimum van 70%.
Voorbeeld 1
Rachid verdient 3.500 euro bruto per maand als hij ernstig ziek wordt. Zijn werkgever betaalt hem het eerste jaar nog 3.500 euro door. Het tweede jaar krijgt hij 70% van 3.500 euro (=2.450 euro).
Sommige werkgevers hanteren ook wachtdagen. Dat betekent dat je maximaal de eerste 2 dagen dat je ziek bent, helemaal geen loon ontvangt. Daarna krijg je wel weer loon.
Voorbeeld 2
Po-Yee verdient ook 3.500 euro, maar werkt bij een andere werkgever. Als zij bij een ongeluk haar been breekt en niet kan werken, krijgt zij de eerste 2 dagen geen loon. Haar loon bij 100% loondoorbetaling is daarom 3.178 euro. Maar omdat haar werkgever 70% betaalt, blijft er slechts 2.224 euro over. De maand daarna krijgt ze 2.450 euro.
Uitzonderingen: hoge en lage lonen
Voor mensen die op of rond het minimumloon zitten, is er nog een aanvullende regel. Het eerste jaar dat je ziek bent, mag je namelijk nooit minder dan het wettelijk minimumloon ontvangen. Ook niet als de werkgever daardoor meer dan 70% van je loon zou betalen. Het tweede jaar dat je ziek bent vervalt die regel. Dan kan je dus minder dan het minimumloon overhouden.
Voorbeeld 3
Myrette verdient 1800 euro per maand als zij ziek wordt. Hoewel haar werkgever 85% van het loon doorbetaalt bij ziekte, komt Myrette hierdoor onder het minimumloon uit. Haar werkgever betaalt haar daarom het eerste jaar 1.756,20* per maand. Het tweede jaar ontvangt ze 1.530 euro per maand (85% van 1.800 euro).
Voor mensen met een hoog inkomen is er een ander probleem. Het UWV hanteert namelijk een maximaal bedrag dat je ontvangt als je ziek wordt. Dat bedrag wordt ook wel het maximum dagloon genoemd en ligt op ongeveer 2x een modaal loon. Is 70% van jouw loon méér dan dat bedrag? Dan krijg je toch niet meer dan het maximum dagloon.
Voorbeeld 4
Mehmet verdient 7.500 euro per maand als hij ziek wordt. Hij zou met dat loon recht hebben op een minimaal loon van 5.250 euro (70% van 7500 euro). Maar het maximum dagloon is lager. Daarom is de uitkering van Mehmet 4.975,53** euro per maand.
Loonstop
Zoals we in het begin al schreven, heeft het financiële gevolgen als een werknemer of werkgever zich niet aan de regels houdt. Een werkgever kan bijvoorbeeld verplicht worden om ook na 2 jaar het loon nog door te betalen. Een werknemer kan zijn recht op loon verliezen. Dat heet een loonstop. Dat gebeurt alleen in hele extreme gevallen, bijvoorbeeld als je weigert om te re-integreren, niet verschijnt bij de bedrijfsarts of zelf zorgt dat je ziek blijft. Voordat het zover is, krijg je een waarschuwing en kan je de loonstop vaak voorkomen.
Hoe zit het met mij?
Werkgevers moeten vooraf duidelijk maken wat jouw rechten op loondoorbetaling bij ziekte zijn. Vaak gebruiken ze daar de cao voor jouw branche voor. Er staat dan in je arbeidsovereenkomst dat de cao van toepassing is. Maar de afspraken kunnen ook in je arbeidsovereenkomst zelf of in bijvoorbeeld een personeelshandboek staan. Wil je deze gegevens gebruiken in een hypotheekadvies? Vraag dan een werkgeversverklaring op en neem ook je cao, personeelshandboek of verzekeringsvoorwaarden van personeelsverzekeringen mee.
Ik kom tekort
Bij Credit Life horen we regelmatig dat 70% van het loon veel te weinig is om nog rond te komen. Daarom hebben wij verzekeringen ontwikkeld die je inkomen aanvullen als je arbeidsongeschikt bent. Omdat je soms in het tweede jaar dat je ziek bent al flink achteruit kan gaan in je inkomen, is het ook mogelijk om die aanvulling al in je tweede ziektejaar in te laten gaan. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.
*= minimumloon per 1 juli 2022, dit bedrag wordt per 1 januari 2023 weer verhoogd. Haar werkgever moet haar dan dit nieuwe bedrag betalen.
** = maximum dagloon voor 2022. Dit bedrag wordt per 1 januari 2023 weer verhoogd. De werkgever moet dan dit nieuwe bedrag betalen.