< Terug

Welke vragen worden gesteld bij de medische beoordeling?

In een beveiligde omgeving hebben we de vragenlijst voor je klaargezet. Sommige gegevens heeft je adviseur alvast voor je ingevuld. Deze gegevens hoef je alleen maar te controleren en eventueel te veranderen of aan te vullen.

Op andere plekken zal je zien dat er een vast antwoord staat ingevuld, dat je niet meer kan veranderen. Die vragen gaan over het soort verzekering dat je aanvraagt. Zie je daar een fout in? Neem dan contact op met je adviseur. Hij of zij kan de aanvraag dan voor je aanpassen.

Het formulier begint met algemene vragen zoals je naam, adres, en telefoonnummer. Vul deze in en vul aan als dat nodig is. Het is ook mogelijk om hier alvast je nieuwe adres door te geven.

De volgende vragen gaan over je werk. We stellen onder andere vragen over de opbouw van je inkomen en de inhoud van je werk. Dat vragen we om na te gaan of je bijvoorbeeld gevaarlijk werk doet, maar ook om na te gaan of je werkgever misschien sommige risico’s bij arbeidsongeschiktheid al voor je heeft verzekerd. In dat geval hoef je die niet zelf niet ook nog te verzekeren.

Vul ook hier zo volledig mogelijk in. Veel van de informatie die we vragen staat op je loonstrookje, je jaaropgaaf of in de werkgeversverklaring die je nodig had voor de aanvraag van je hypotheek.

Na de basisgegevens volgen vragen over jou en je levensstijl. Je lengte en gewicht gebruiken we bijvoorbeeld om te bepalen of je gewicht een mogelijk risico voor je gezondheid vormt. Roken, alcohol- en drugsgebruik spelen ook allemaal een rol, daarom vragen we daar ook naar.

Als laatste stellen we vragen over je gezondheid. Het gaat daarbij om je medische geschiedenis en je huidige gezondheid. Om het overzichtelijk te houden hebben we de vragen in categorieën opgedeeld. Denk aan vragen over eventuele psychische klachten, maar ook aan bijvoorbeeld over je huid, botten en hart. Per categorie moet je alles melden dat op medische gebied is gebeurd, sinds je geboorte.

Er is echter één uitzondering. Als je een preventieve behandeling of onderzoek hebt gehad omdat er een erfelijke ziekte in je familie zit, terwijl je deze ziekte zelf (nog) niet hebt, hoef je dat niet door te geven als je een aanvraag doet voor een overlijdensrisicoverzekering van ten hoogste 294.803 euro (bedrag per 1 januari 2022) of een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een uitkering van 42.745 euro in het eerste jaar en 28.616 euro in alle volgende jaren (bedragen per 1 januari 2022). Ook niet als je voor onderzoek naar de ziekte naar een huisarts of medisch specialist bent geweest.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de consequenties van eerlijk zijn. Niet elke doorgemaakte klacht, ziekte of aandoening betekent dat we je aanvraag afwijzen of dat je een hogere premie moet betalen. De meeste mensen breken wel eens wat of hebben soms een griepje. Dat is heel normaal. En zelfs ernstigere ziektes hoeven niet altijd gevolgen te hebben voor je verzekering. Ben je bijvoorbeeld 10 jaar schoon na een kanker diagnose? Dan geldt in veel gevallen de Schone lei-regeling en heeft dit dus geen invloed meer op je aanvraag.

Ben je niet eerlijk, dan kan dat nu of later grote gevolgen hebben. Als wij er achter komen dat je niet volledig eerlijk bent geweest, kunnen we bijvoorbeeld je verzekering beëindigen of besluiten dat we je claim afwijzen. Je krijgt dan geen of veel minder geld uitgekeerd van je verzekering als je arbeidsongeschikt wordt.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde vragen

Ik ben het niet eens met de afwijzing van mijn aanvraag, wat nu?

Credit Life probeert altijd om samen met jou en je adviseur te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Om te beoordelen of wij je kunnen verzekeren, kijken we altijd naar verschillende factoren, waaronder je gezondheid. Om je gezondheid te beoordelen vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je medisch verleden te beantwoorden.

Afhankelijk van je antwoorden kunnen we je direct verzekeren, doen we een ander aanbod of wijzen we je aanvraag af. Als we je aanvraag afwijzen vormt jouw huidige gezondheid een te groot risico om te verzekeren. Hierbij maken we gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering is dan te groot om te verzekeren.

Lees meer
Hoelang duurt het acceptatieproces van aanvraag tot polis?

De doorlooptijd kan variëren van enkele minuten, een week tot enkele maanden.

Lees meer
Hoe verloopt de medische beoordeling?

De medische beoordeling verloopt in een aantal stappen, zoals uitgelegd in deze infographic. Je leest er hieronder in meer detail over.

Lees meer
Hoe vraag ik een second opinion aan?

Ben jij het niet eens met een oordeel van Credit Life? Dan mag je altijd om een second opinion vragen. Bij een second opinion bekijkt een tweede medisch acceptant jouw gezondheidsverklaring. Hij vormt onafhankelijk van de eerste acceptant zijn eigen mening over jouw gezondheid en het verzekeringsaanbod van Credit Life dat daar het beste bij past.

Lees meer
Hoe wordt mijn adviseur op de hoogte gehouden van het acceptatieproces?

Dat bepaal jij zelf. Je adviseur doet de aanvraag voor je in zijn gedeelte van MyCreditLife, maar daar kan zijn rol ophouden. Als je dat wilt kan je toestaan dat hij op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van je aanvraag, maar dat is niet verplicht. We delen je medische informatie nooit met je adviseur. Wel kunnen we, op jouw verzoek, aan je adviseur laten weten dat je een clausule op je verzekering hebt. Zo kan je adviseur je meer vertellen over wat dat voor jouw verzekering betekent.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.