< Terug

Welke vragen worden gesteld bij de medische beoordeling?

In een beveiligde omgeving hebben we de vragenlijst voor je klaargezet. Sommige gegevens heeft je adviseur alvast voor je ingevuld. Deze gegevens hoef je alleen maar te controleren en eventueel te veranderen of aan te vullen.

Op andere plekken zal je zien dat er een vast antwoord staat ingevuld, dat je niet meer kan veranderen. Die vragen gaan over het soort verzekering dat je aanvraagt. Zie je daar een fout in? Neem dan contact op met je adviseur. Hij of zij kan de aanvraag dan voor je aanpassen.

Het formulier begint met algemene vragen zoals je naam, adres, en telefoonnummer. Vul deze in en vul aan als dat nodig is. Het is ook mogelijk om hier alvast je nieuwe adres door te geven.

De volgende vragen gaan over je werk. We stellen onder andere vragen over de opbouw van je inkomen en de inhoud van je werk. Dat vragen we om na te gaan of je bijvoorbeeld gevaarlijk werk doet, maar ook om na te gaan of je werkgever misschien sommige risico’s bij arbeidsongeschiktheid al voor je heeft verzekerd. In dat geval hoef je die niet zelf niet ook nog te verzekeren.

Vul ook hier zo volledig mogelijk in. Veel van de informatie die we vragen staat op je loonstrookje, je jaaropgaaf of in de werkgeversverklaring die je nodig had voor de aanvraag van je hypotheek.

Na de basisgegevens volgen vragen over jou en je levensstijl. Je lengte en gewicht gebruiken we bijvoorbeeld om te bepalen of je gewicht een mogelijk risico voor je gezondheid vormt. Roken, alcohol- en drugsgebruik spelen ook allemaal een rol, daarom vragen we daar ook naar.

Als laatste stellen we vragen over je gezondheid. Het gaat daarbij om je medische geschiedenis en je huidige gezondheid. Om het overzichtelijk te houden hebben we de vragen in categorieën opgedeeld. Denk aan vragen over eventuele psychische klachten, maar ook aan bijvoorbeeld over je huid, botten en hart. Per categorie moet je alles melden dat op medische gebied is gebeurd, sinds je geboorte.

Er is echter één uitzondering. Als je een preventieve behandeling of onderzoek hebt gehad omdat er een erfelijke ziekte in je familie zit, terwijl je deze ziekte zelf (nog) niet hebt, hoef je dat niet door te geven als je een aanvraag doet voor een overlijdensrisicoverzekering van ten hoogste 294.803 euro (bedrag per 1 januari 2022) of een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een uitkering van 42.745 euro in het eerste jaar en 28.616 euro in alle volgende jaren (bedragen per 1 januari 2022). Ook niet als je voor onderzoek naar de ziekte naar een huisarts of medisch specialist bent geweest.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de consequenties van eerlijk zijn. Niet elke doorgemaakte klacht, ziekte of aandoening betekent dat we je aanvraag afwijzen of dat je een hogere premie moet betalen. De meeste mensen breken wel eens wat of hebben soms een griepje. Dat is heel normaal. En zelfs ernstigere ziektes hoeven niet altijd gevolgen te hebben voor je verzekering. Ben je bijvoorbeeld 10 jaar schoon na een kanker diagnose? Dan geldt in veel gevallen de Schone lei-regeling en heeft dit dus geen invloed meer op je aanvraag.

Ben je niet eerlijk, dan kan dat nu of later grote gevolgen hebben. Als wij er achter komen dat je niet volledig eerlijk bent geweest, kunnen we bijvoorbeeld je verzekering beëindigen of besluiten dat we je claim afwijzen. Je krijgt dan geen of veel minder geld uitgekeerd van je verzekering als je arbeidsongeschikt wordt.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde vragen

Ik heb op dit moment corona (een infectie met het COVID-19 virus), heeft dat invloed op mijn aanvraag?

Ja. Pas als je genezen bent en weer kan werken kunnen wij je aanvraag accepteren. Zodra je weer aan het werk bent en zolang je geen blijvende klachten aan de infectie hebt overgehouden, is een corona-infectie uit het verleden geen reden om te aanvraag af te wijzen.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Waarom is mijn premie hoger dan de premie uit de offerte?

Credit Life probeert altijd om samen met jou en je tussenpersoon te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Daarom vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je gezondheid te beantwoorden. Afhankelijk van je antwoorden kunnen we je direct verzekeren, doen we een ander aanbod of wijzen we je af.

Bij een ander aanbod willen we je graag als klant hebben, maar is een bestaande ziekte, aandoening of beperking onverzekerbaar. Dat betekent dat we denken dat een gedeelte van jouw gezondheid een te groot risico vormt om te verzekeren. Hierbij maken we gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering is dan te groot om tegen de basispremie te verzekeren. Om je toch te kunnen verzekeren als je door die klacht arbeidsongeschikt wordt of statistisch gezien eerder zou kunnen overlijden, rekenen we een hogere premie.

Lees meer
Ik heb een vraag over het invullen van mijn gezondheidsverklaring. Wat nu?

We begrijpen dat het beantwoorden van de gezondheidsvragen soms lastig is. Daarom zijn wij bereikbaar om je te helpen bij het invullen. Je leest hier hoe je contact met ons kan opnemen.

Ik heb corona (een infectie met het COVID-19 virus) gehad, kan ik me nog verzekeren?

Ja, maar pas als je genezen bent en weer kan werken. Heb je op dit moment corona (symptomen)? Dan raden we je aan te wachten met je aanvraag tot je genezen bent. Voor die tijd kunnen we je aanvraag niet accepteren. Zodra je weer aan het werk bent en je geen blijvende klachten aan de infectie hebt overgehouden, is een corona-infectie uit het verleden geen reden om te aanvraag af te wijzen.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Kan ik mij verzekeren als ik een gevaarlijk of zwaar beroep heb?

Credit Life probeert altijd om samen met jou en je tussenpersoon te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Daarom vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je leven en gezondheid te beantwoorden.

Afhankelijk van je exacte beroep bekijken we hoe we jou kunnen verzekeren. Soms betekent dat dat je een wat hogere premie betaalt of dat we de voorwaarden iets moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een dekking tegen passende arbeid in plaats van een beroepsdekking. We wijzen slechts zeer sporadisch af op basis van een gevaarlijk beroep.

Lees meer