Hoe verloopt de medische beoordeling?
De medische beoordeling verloopt in een aantal stappen, zoals uitgelegd in deze infographic. Je leest er hieronder in meer detail over.
Het begint met jouw tussenpersoon. Hij of zij dient een aanvraag voor je in. Credit Life stuurt je daarna een e-mail met een link om je account te maken in MyCreditLife. In deze extra beveiligde omgeving kan je er zeker van zijn dat je medische gegevens netjes beschermd worden verwerkt. Alleen jij en Credit Life hebben toegang tot deze informatie. Je tussenpersoon kan dus niets zien van jouw gezondheidsinformatie. Hij of zij kan wel zien wat de status van je aanvraag is.
In het portaal vragen we naar algemene zaken zoals je naam, geboortedatum en de dekking die je zou willen. Daarnaast stellen we vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid. We gebruiken hiervoor een verkorte, digitale versie van de standaard gezondheidsverklaring. De meeste verzekeraars in Nederland gebruiken deze verklaring. Credit Life stelt echter minder vragen dat deze standaard vragenlijst. Als je het fijn vindt kan je hem vooraf hier alvast lezen.
Een gedeelte van het proces verloopt helemaal automatisch. Op basis van de door jou gegeven antwoorden over je gezondheid kan onze software vaak meteen al beoordelen of we je zonder extra stappen kunnen verzekeren.
Soms is dat helaas niet het geval. Bijvoorbeeld als je in het verleden klachten hebt gehad waarvoor je onder behandeling van een specialist bent geweest. In die gevallen vragen we vaak meer informatie op. Bijvoorbeeld over de diagnose, de behandelingen die je hebt gehad of over de rest van je gezondheid. In die gevallen is het prettig te weten dat wij een eigen afdeling van medische acceptanten hebben. Onder leiding van een arts maken zij een inschatting van de risico’s die jouw eventuele gezondheidsklachten vormen voor de toekomst. Hierbij maken ze gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering kan te groot zijn om te verzekeren. In die gevallen sluiten we een uitkering op basis van een specifieke aandoening uit. Soms is het risico toch te verzekeren, maar dan tegen een wat hogere premie.
In een enkel geval kan de software ook beoordelen dat je gezondheid helemaal te risicovol is om te verzekeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een ziekte of aandoening hebt die je gezondheid ernstig bedreigt. Denk aan morbide obestitas, langdurig en zwaar psychisch lijden, ernstige hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarvan krijg je direct bericht na het invullen van de vragenlijst. Het kan ook gebeuren dat de afdeling medische acceptatie na het stellen van vragen toch moet besluiten dat we je niet kunnen verzekeren. In beide gevallen leggen we je in
MyCreditLife uit hoe we tot dat besluit zijn gekomen.
Een afwijzing van je aanvraag betekent niet dat wij denken dat je op dit moment al heel ziek bent of dat je binnenkort heel ziek gaat worden. Het betekent dat statistisch de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden te groot is om te kunnen verzekeren. Ook mag je altijd om een second opinion vragen. Een tweede beoordelaar kijkt dan nogmaals naar jouw gezondheid en bekijkt of de afwijzing wel terecht was.
Een herbeoordeling van je aanvraag geeft geen garantie op een andere of gunstigere uitkomst. Houd er rekening mee dat het advies ook hetzelfde en zelfs ongunstiger kan zijn dan het eerder afgegeven advies.
Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Gerelateerde vragen
De doorlooptijd kan variëren van enkele minuten, een week tot enkele maanden.
Lees meerCredit Life probeert altijd om samen met jou en je adviseur te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Om te beoordelen of wij je kunnen verzekeren, kijken we altijd naar verschillende factoren, waaronder je gezondheid. Om je gezondheid te beoordelen vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je medisch verleden te beantwoorden.
Afhankelijk van je antwoorden kunnen we je direct verzekeren, doen we een ander aanbod of wijzen we je aanvraag af. Als we je aanvraag afwijzen vormt jouw huidige gezondheid een te groot risico om te verzekeren. Hierbij maken we gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering is dan te groot om te verzekeren.
Lees meerBen jij het niet eens met een oordeel van Credit Life? Dan mag je altijd om een second opinion vragen. Bij een second opinion bekijkt een tweede medisch acceptant jouw gezondheidsverklaring. Hij vormt onafhankelijk van de eerste acceptant zijn eigen mening over jouw gezondheid en het verzekeringsaanbod van Credit Life dat daar het beste bij past.
Lees meerDat bepaal jij zelf. Je adviseur doet de aanvraag voor je in zijn gedeelte van MyCreditLife, maar daar kan zijn rol ophouden. Als je dat wilt kan je toestaan dat hij op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van je aanvraag, maar dat is niet verplicht. We delen je medische informatie nooit met je adviseur. Wel kunnen we, op jouw verzoek, aan je adviseur laten weten dat je een clausule op je verzekering hebt. Zo kan je adviseur je meer vertellen over wat dat voor jouw verzekering betekent.
Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Credit Life probeert altijd om samen met jou en je adviseur te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Om te beoordelen of wij je kunnen verzekeren, kijken we altijd naar verschillende factoren, waaronder je gezondheid. Om je gezondheid te beoordelen vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je medisch verleden te beantwoorden.
Morbide obesitas is een ingewikkeld gezondheidsprobleem om te verzekeren. Want hoewel veel mensen met een hoog BMI op dit moment geen klachten hebben, weten we ook dat zij op de lange termijn die klachten vaak wel ontwikkelen. De kans op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, psychische klachten, diabetes en problemen met spieren en botten is flink hoger bij een BMI vanaf 35. De kans op arbeidsongeschiktheid en overlijden als gevolg van morbide obesitas is daarom soms te hoog om te kunnen verzekeren. Dat is in elk geval zo als jouw BMI hoger is dan 35 en je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt. We kunnen je dan geen complete dekking aanbieden en doen een ander voorstel. We stellen voor om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid bij ongevallen, dat noemen we de basisdekking. Is je BMI lager dan 35? Dan zijn er vaak wel mogelijkheden om arbeidsongeschiktheid door ziekte ook te verzekeren.
Lees meer