< Terug

Hoe verloopt de medische beoordeling?

De medische beoordeling verloopt in een aantal stappen, zoals uitgelegd in deze infographic. Je leest er hieronder in meer detail over.

Het begint met jouw tussenpersoon. Hij of zij dient een aanvraag voor je in. Credit Life stuurt je daarna een e-mail met een link om je account te maken in MyCreditLife. In deze extra beveiligde omgeving kan je er zeker van zijn dat je medische gegevens netjes beschermd worden verwerkt. Alleen jij en Credit Life hebben toegang tot deze informatie. Je tussenpersoon kan dus niets zien van jouw gezondheidsinformatie. Hij of zij kan wel zien wat de status van je aanvraag is.

In het portaal vragen we naar algemene zaken zoals je naam, geboortedatum en de dekking die je zou willen. Daarnaast stellen we vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid. We gebruiken hiervoor een verkorte, digitale versie van de standaard gezondheidsverklaring. De meeste verzekeraars in Nederland gebruiken deze verklaring. Credit Life stelt echter minder vragen dat deze standaard vragenlijst. Als je het fijn vindt kan je hem vooraf hier alvast lezen.

Een gedeelte van het proces verloopt helemaal automatisch. Op basis van de door jou gegeven antwoorden over je gezondheid kan onze software vaak meteen al beoordelen of we je zonder extra stappen kunnen verzekeren.

Soms is dat helaas niet het geval. Bijvoorbeeld als je in het verleden klachten hebt gehad waarvoor je onder behandeling van een specialist bent geweest. In die gevallen vragen we vaak meer informatie op. Bijvoorbeeld over de diagnose, de behandelingen die je hebt gehad of over de rest van je gezondheid. In die gevallen is het prettig te weten dat wij een eigen afdeling van medische acceptanten hebben. Onder leiding van een arts maken zij een inschatting van de risico’s die jouw eventuele gezondheidsklachten vormen voor de toekomst. Hierbij maken ze gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering kan te groot zijn om te verzekeren. In die gevallen sluiten we een uitkering op basis van een specifieke aandoening uit. Soms is het risico toch te verzekeren, maar dan tegen een wat hogere premie.

In een enkel geval kan de software ook beoordelen dat je gezondheid helemaal te risicovol is om te verzekeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een ziekte of aandoening hebt die je gezondheid ernstig bedreigt. Denk aan morbide obestitas, langdurig en zwaar psychisch lijden, ernstige hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Daarvan krijg je direct bericht na het invullen van de vragenlijst. Het kan ook gebeuren dat de afdeling medische acceptatie na het stellen van vragen toch moet besluiten dat we je niet kunnen verzekeren. In beide gevallen leggen we je in
MyCreditLife uit hoe we tot dat besluit zijn gekomen.
Een afwijzing van je aanvraag betekent niet dat wij denken dat je op dit moment al heel ziek bent of dat je binnenkort heel ziek gaat worden. Het betekent dat statistisch de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden te groot is om te kunnen verzekeren. Ook mag je altijd om een second opinion vragen. Een tweede beoordelaar kijkt dan nogmaals naar jouw gezondheid en bekijkt of de afwijzing wel terecht was.

Een herbeoordeling van je aanvraag geeft geen garantie op een andere of gunstigere uitkomst. Houd er rekening mee dat het advies ook hetzelfde en zelfs ongunstiger kan zijn dan het eerder afgegeven advies.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde vragen

Ik heb op dit moment corona (een infectie met het COVID-19 virus), heeft dat invloed op mijn aanvraag?

Ja. Pas als je genezen bent en weer kan werken kunnen wij je aanvraag accepteren. Zodra je weer aan het werk bent en zolang je geen blijvende klachten aan de infectie hebt overgehouden, is een corona-infectie uit het verleden geen reden om te aanvraag af te wijzen.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Waarom is mijn premie hoger dan de premie uit de offerte?

Credit Life probeert altijd om samen met jou en je tussenpersoon te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Daarom vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je gezondheid te beantwoorden. Afhankelijk van je antwoorden kunnen we je direct verzekeren, doen we een ander aanbod of wijzen we je af.

Bij een ander aanbod willen we je graag als klant hebben, maar is een bestaande ziekte, aandoening of beperking onverzekerbaar. Dat betekent dat we denken dat een gedeelte van jouw gezondheid een te groot risico vormt om te verzekeren. Hierbij maken we gebruik van kansberekeningen. De kans dat jouw gezondheid binnen de verzekeringsperiode zodanig verslechtert dat je een beroep moet doen op de verzekering is dan te groot om tegen de basispremie te verzekeren. Om je toch te kunnen verzekeren als je door die klacht arbeidsongeschikt wordt of statistisch gezien eerder zou kunnen overlijden, rekenen we een hogere premie.

Lees meer
Ik heb een vraag over het invullen van mijn gezondheidsverklaring. Wat nu?

We begrijpen dat het beantwoorden van de gezondheidsvragen soms lastig is. Daarom zijn wij bereikbaar om je te helpen bij het invullen. Je leest hier hoe je contact met ons kan opnemen.

Ik heb corona (een infectie met het COVID-19 virus) gehad, kan ik me nog verzekeren?

Ja, maar pas als je genezen bent en weer kan werken. Heb je op dit moment corona (symptomen)? Dan raden we je aan te wachten met je aanvraag tot je genezen bent. Voor die tijd kunnen we je aanvraag niet accepteren. Zodra je weer aan het werk bent en je geen blijvende klachten aan de infectie hebt overgehouden, is een corona-infectie uit het verleden geen reden om te aanvraag af te wijzen.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Kan ik mij verzekeren als ik een gevaarlijk of zwaar beroep heb?

Credit Life probeert altijd om samen met jou en je tussenpersoon te zorgen voor een verzekering die past bij jou en je behoeftes. Daarom vragen we je om in een beveiligde omgeving vragen over je leven en gezondheid te beantwoorden.

Afhankelijk van je exacte beroep bekijken we hoe we jou kunnen verzekeren. Soms betekent dat dat je een wat hogere premie betaalt of dat we de voorwaarden iets moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een dekking tegen passende arbeid in plaats van een beroepsdekking. We wijzen slechts zeer sporadisch af op basis van een gevaarlijk beroep.

Lees meer