< terug naar overzichtBarbara Hofland-Echter -

Loopt jou

AOW-leeftijd en jouw hypotheek

Wet- en regelgeving

Als je met pensioen of AOW gaat, kan je niet meer arbeidsongeschikt worden. Je werkt namelijk niet meer. Dus ziekte, beperkingen of aandoeningen hebben geen gevolgen meer voor je inkomen. Daarom lopen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ook niet door na pensionering. Sluit je een verzekering af, dan eindigt de looptijd op de AOW-datum. Maar wat nu als jouw verzekering op de AOW-leeftijd afloopt, terwijl je dan nog helemaal niet in aanmerking komt voor een AOW-uitkering?

Geen uitkering

Dan kom je dus inkomen tekort. Op dit moment is het tekort klein; meestal slechts een paar maanden. Maar voor de meeste mensen is de exacte datum waarop hun AOW ingaat nog niet bekend. Voor iedereen die eerder dan 1961 is geboren weten we dat zij (niet later dan) vanaf de dag dat zij 67 jaar en 3 maanden oud zijn AOW krijgen. Voor dertigers geldt dat zij moeten mikken op een AOW-datum van rond de 69 jaar en twintigers rond de 70.  Sluit je nu een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een vaste datum op de huidige AOW-leeftijd van 67 jaar? Dan kan je dus ruim 2 jaar zonder inkomen komen te zitten als je arbeidsongeschikt wordt!

De oplossing

Heb jij de Inkomensgarantie of Woonlastenverzekering afgesloten bij Credit Life? Dan heb je dit probleem vaak niet. Onze verzekering kan namelijk eindigen op een datum die later is dan de huidige AOW-datum, bijvoorbeeld op je 70ste. Krijg je eerder AOW of pensioen? Dan stopt de verzekering eerder, maar gaat de AOW-leeftijd nog verder omhoog? Dan loopt je verzekering dus door. Veel adviseurs raden je daarom aan om je verzekering na de huidige AOW-leeftijd door te laten lopen, zodat je verzekering passend blijft en je niet ineens zonder inkomen komt te zitten. Kijk op je polisblad om te zien welke einddatum jij hebt.

Ben je nog geen 61 en heeft jouw verzekering een einddatum vóór de AOW-datum? Dan zijn er meerdere manieren om dit probleem op te lossen. Heb je al een lopende verzekering? Dan kan het verstandig zijn om een nieuwe verzekering aan te vragen, bijvoorbeeld de Inkomensgarantie of Woonlastenverzekering van Credit Life. Je adviseur kan je daarbij helpen. Heb je nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden, maar zorg er in elk geval voor dat je verzekering mee kan bewegen met de AOW-leeftijd.